Rengöring och skötsel av naturläder

 

Volkswagens och Audis "naturläder" är något alldeles speciellt i bilbranschen. Det är ett kromfritt, bara lätt skyddat, öppenporigt naturligt läder. Sådana läder kallas också för Anilinläder. Anilinläder är genomfärgade läder utan ytpigmentering. Lädret är öppenporigt. Fuktighet tränger lättare in i lädret och gör det mörkare. Fördelarna är en angenäm känsla och en vacker struktur. Nackdelen är dess känslighet. Anilinläder blir med tiden mer glänsande, det blir lätt fläckigt och bleks lättare. 

 

När ett anilinläder fortfarande är nytt behöver det ett speciellt skydd. Active Leather Cream för anilinläder är ett intensivskydd för alla öppenporiga och fläckkänsliga nappaläder. Denna kräm skapar vid regelbunden användning en impregnerande verkan mot alla typer av fläckar och smuts. Men det är viktigt att använda den förebyggande. Den kan inte ta bort fläckar som redan uppstått. 

 

Utsatta områden på lädret ska behandlas minst var tredje månad. Före varje behandling ska lädrets yta försiktigt rengöras med Leather Soap. Indragna fläckar försvinner inte med Leather Soap. Eftersom anilinläder är öppenporiga ska ni arbeta med så lite vatten som möjligt och alltid rengöra från söm till söm för att undvika att ränder uppstår. Vid redan indragna fläckar, be alltid om råd först.

 
Mörka anilinläder med slitageskador kan tonas med Leather Fresh. Lädret får tillbaka sin ursprungliga nyans. Avfetta först med Läder-rengöringsbensin. 

Gör så här: 

Applicera Active Leather Cream för anilinläder jämnt över hela ytan i cirkelformiga rörelser med en mjuk, luddfri trasa. Låt dra in i 10 min och upprepa behandlingen. Nytt anilinläder bör behandlas minst 3 gånger för att höja skyddet mot fläckar och blekning. Efter appliceringen värm ytan lätt med en hårförn. Den skyddande effekten höjs på detta sätt. Områden som blir utsatta för mycket slitage ska behandlas var tredje månad. 

 

Innan varje underhåll ska lädret försiktigt rengöras med Leather Soap. Fukta en mjuk, luddfri trasa med läderrengöring och rengör i cirkelformiga rörelser från söm till söm. Häll aldrig tvålen direkt på lädret. Torka genast upp fukt och smuts med en mjuk, sugstark trasa. Undvik att gnugga. Prova först på ett ställe som inte syns så väl. Indragna fläckar kan inte tas bort med Leather Soap (se bilder). I sådana fall be om råd. 


Lederpflege Lederpflege Lederpflege

 

Indragna fläckar kan inte tas bort med Leather Soap. I sådana fall kanske det går att färganpassa skadan.