Information om råvaran läder / skinn

Länk till Läderlexicon (engelska) 

 

Branschfolk brukar säga att läder kommer från stora djur och skinn från små. Detta gäller dock inte i praktiken - "skinnsoffor" och "läderklädslar" görs nästan uteslutande av stora djur. Men oavsett vilket begrepp man använder, rör det sig om hudar från djur. Användningsområdena är många för denna fantastiska förnyelsebara råvara som använts av människan ända sedan vi var jägare och samlare. 
Till möbler används ofta läder från nötkreatur. Beroende på vilken kvalitet huden har, väljer garvaren hur täckande/transparent ytbehandling lädret ska få. T ex blir en hud med många skador täckt av mer ytbehandling än ett närmast "felfritt". När lädret garvats skärs det till för användning i möbler, kläder, bilstolar, väskor, skor.... 

 

Garvämnen till läder

Mycket har förändrats de senaste 15-20 åren. Garvämnen från förr har förbjudits och andra har begränsats, vilket är bra för vår miljö. Läder i möbler du köper idag har sämre förmåga att motstå nedbrytande ämnen. Större krav ställs på dig som användare om du vill att din möbel ska hålla sig i nyskick längre. Men det är lätt att ge lädret den omsorg det behöver, ta reda på vilken typ av läder/skinn det är och använd rätt produkter för rengöring och insmörjning. 


Lädertyper / skinnsorter

Man brukar dela in lädret i olika kvaliteter beroende på hur det har bearbetats i garveriet. Om vi jämför ytbehandling på läder med ytbehandling av husväggar kan vi göra följande jämförelse: Tänk på skillnaden av en målad husvägg och en som är betsad. Den som är målad är belagd med en färg som lägger sig på "ytan". På den betsade har färgen trängt in i fibrerna. Den betsade kan jämföras med anilin och den målade kan jämföras med täckfärgat läder. 

 

Täckfärgat läder

Den absoluta majoriteten av alla lädermöbler som säljs idag är klädda med täckfärgade läder. Dessa läder har förseglats med ytskyddande lack. Den stora fördelen är att det är lätt att snabbt torka bort fläckar och utspilld vätska sugs inte upp så snabbt i ett intakt täckfärgat läder. Spills vätska på en oskadd täckfärgad läderyta har man upp till ca 20 minuter på sig att torka upp. Ett täckfärgat läders förmåga "att andas" är ej stå stort som ett anilinläders. Den ytskyddande lacken kan krackelera som följd av effekterna av smuts, UV-ljus, uttorkning och slitage. 

Skötselanvisning: Ta bort lös smuts varje vecka. Rengör med Lädertvål 2 ggr/år eller efter behov. Var noga med att smörja in med Läderkräm efter rengöring och gärna oftare om lädret börjar kännas torrt eller du vill fräscha upp det. 

 

Semianilin

Är ett mellanting mellan anilin och täckfärgat läder. Det andas bättre än det täckfärgade men är inte riktigt så behagligt som anilin.

Skötselanvisning: Ta bort lös smuts varje vecka. Rengör med Lädertvål 2 ggr/år eller efter behov. Var noga med att smörja in med Läderkräm efter rengöring och gärna oftare om lädret börjar kännas torrt eller du vill fräscha upp det. 

Anilin

Är gjort av de finaste hudarna. Det har beretts och färgats genom att läggas i ett bad som gett det en genomfärgning. Anilin är behagligt att ta på och sitta i eftersom det snabbt anpassar sig till kroppstemperaturen och "kan andas". Det är mer "öppenporigt" än täckfärgade läder vilket också innebär att det är mer känsligt för spilld vätska och smuts från händer och mat, t ex chips. 

Skötselanvisning: Ta bort lös smuts varje vecka. Rengör med Multicleaner Läderrengöring 2 ggr/år eller efter behov. Var noga med att smörja in med Active Läderkräm efter rengöring och gärna oftare om lädret börjar kännas torrt eller du vill fräscha upp det. Du kan också använda Easy Clean & Care eller Easy Clean & Care Wipes


By-Cast & PU

Detta är ett mycket vanligt material i soffor, fåtöljer och barstolar idag. Det består av antingen undersidan på skinnet "spaltlädret" eller textil som färgats och belagts med ett tjockt lager av polyuretan. Det ger ett högblankt intryck. För dessa möbler är det lagret av polyuretan som behöver rengöras och underhållas. Dessa möbler är känsliga för fettskador och nötningsskador med bl a delaminering och uppluckring av polyuretanskiktet som följd. Detta är ett mycket vanligt material i soffor, fåtöljer och barstolar idag. 

Skötselanvisning: Ta bort lös smuts varje vecka. Använd ByCast & PU-protector 2 ggr/år eller efter behov. Denna produkten både rengör och förnyar skyddet. 

 

Vad kan hända om jag inte rengör och underhåller min skinnsoffa eller läderfåtölj?

 

avenfett.jpg

 

 

Fettfläckar

Även fett och svett från människor orsakar bekymmer. Gemensamt är att värme i kombination med dessa fetter är förödande för fibrerna. För att undvika fettskador ska möbeln rengöras med lädertvål och behandlas med en bra läderkräm. I COLOURLOCKs produkter ingår antioxidanter som neutraliserar de för skinnsoffan så farliga fetterna.

 

 

 

 

effektfarg1.jpg

effektfarg2.jpg

Upplösning och bortnötning av effektfärg

Effektfärg är en tilläggsfärg som ger ytan "mer liv". Den är oftast fettlöslig. Färger är antingen vatten- eller fettlösliga och anledningen till att efffektfärgen är fettlöslig är att möbelstandarder kräver att möbeln ska tåla 200-300 våta gnidningar. 

Därför kan inte effektfärgen vara vattenlöslig. När fett från händer och mat hamnar på möbeln får det efter en tid kontakt med färgen och löser upp den. Lös färg kommer då att nötas bort och försvinna.
Undvik problem med upplösning av effektfärg genom att smörja in möbeln med K-25 Finishförstärkare. Denna produkt fixerar effektfärgen till den underliggande färgen. 

 

 

torrfallning.jpg

Torrfällning av överfärgad prydnadskudde

Ljusa möbler ligger i farozonen när det gäller att suga åt sig färg från mörka färgsläppande material t ex jeans och trycksvärta eller mörka kuddar. Detta är inte ett fel på möbeln - utan felet ligger i att textilen som släppt färg är överfärgad. Det kan ändå vara bra att informera kunden om hur man kan skydda sin möbel mot torrfällning. Använd K-25 Finishförstärkare som ger det ljusa lädret en färgavvisande effekt.  

 

krackelerat.jpgKrackelerat By-Cast orsakat av gammalt hudfett i kombination med solljus 

Denna skada uppträdde efter bara 18 månader. Ett talande bevis på att det räcker inte att rengöra med bara en fuktig trasa. Fett tas inte bort med enbart vatten. Här har de skadliga fettämnena fått hjälp på traven i form av energi från solljus och framförallt UV-strålarna. Risken för skador liknande dessa minskar väsentligt om ett rengörings-/underhållsmedel som innehåller solskyddande egenskaper (UV-skydd) och antioxidanter används.

 

Läder & Skinn möbler -  Underhållstips pdf   
By-cast - Skötsel o underhåll 
Oljade Trämöbler - Skötsel o underhåll 
Lackerade Trämöbler - Skötsel o underhåll 
Textilmöbler -  Skötsel o underhåll  
Reparation Läder 
Att fräscha upp färgen på lädret/skinnet på bilsäten

Till sortiment lädervårdsmedel / underhåll skinnmöbler

För information om priser - logga in på vår web shop