Hur man fräschar upp blekta och slitna lädersäten, läderfåtöljer, skinnsoffor och andra möbler i läder

 

Arbeta i rumstemperatur för bästa resultat.

 

Se gärna vår instruktionsfilm Färgreparation Skinnklädsel 

 

Vad som behövs: Tryckluft eller dammsugare, mjuk tandborste, ren och luddfri trasa, Leather Care (som innehåller Lädertvål och Läderkräm), Leather Fresh, K-25 Finishförstärkare och eventuellt slippapper korn 600 eller finare

 

1. Det är viktigt att jobba med rena material så börja alltid med att ta bort all löst sittande smuts (torrengöring). Har man tillgång till tryckluft använder man den, tillsammans med en mjuk tandborste (barntandborste). Det är viktigt att all gammal lös smuts kommer bort från veck och sömmar. Har man inte tryckluft använder man en dammsugare med mjukt munstycke och även här en mjuk tandborste.

 

2. Tvätta lädret med Lädertvål i förpackningen Leather Care. Läs bruksanvisningen noga och följ den. 

OBS! tänk på att skummet från lädertvålen ”lyfter” upp smutsen från lädret, därför är det viktigt att man torkar den tvättade ytan omedelbart med en ren torr trasa. Ibland kan man behöva upprepa tvättningen om trasan som används blir mycket smutsig första gången.

 

3. Om sätena känns mycket skrovliga (fjälliga) ökar man vidhäftningen genom att slipa med slippapper korn 600 eller finare (klipps runt för att inte skada lädret). Putsa (slipa) mycket försiktigt. Då ytan känns slät dammsug noggrant bort slipdammet. Använd ett mjukt borstmunstycke på dammsugaren. Är du orolig att det finns tvålrester kvar så torka av lädret med ättiksvatten (1 del 7% ättika och 10 delar vatten)

 

4. När sätena torkat är det dags att lägga på Leather Fresh. Läs bruksanvisningen noga och följ den. Prova först på ett ställe som inte syns så väl, så har du en chans att öva dig och se hur det fungerar. Lägg på i tunna lager och låt torka mellan lagren, ca 15 min (det syns tydligt när det är torrt). Upprepa tills du är nöjd.Torkningen kan påskyldnas genom att försiktigt använda en hårfön.

 

5. När Leather Fresh har torkat är det dags att skydda sätena med K25 Finishförstärkare. Läs bruksanvisningen noga och följ den.

 

6. Efter att K25 har torkat, smörj in skinnet med Läderkräm som också finns i förpackningen Leather Care. Nu är sätena i bättre skick och har fått fräschare utseende. De har dessutom fått ett extra skydd mot UV-strålning (som orsakar bl a blekning), uttorkning och smuts.

 

Nu när sätena är fina så tänk på att rengöra och smörja dem med Leather Cream 2 gånger/år så kanske det dröjer innan du behöver göra om proceduren.

 

Tänk på att aldrig försöka ändra färg utan välj en nyans så nära ursprungsnyansen som möjligt. Om du har ett bilsäte i en bilmodell i vår lista, har vi recept på nyansen och gör denna på beställning. 

 

Leather Fresh ska förvaras frostfritt.

 

Kontakta våra återförsäljare eller oss för att beställa

Lycka till!

ERNST P. AB