Billäder med metallic- eller pärlemoeffekt

 

Metallic- eller pärlemoeffekter på läder är sällsynta. Dessa effekter används mest till modekläder, väskor eller skor. Det är inte heller vanligt på möbler. Till billäder är de vanligast i bilar av märket Porsche. Volvo och BMW har också erbjudit sådana läder men de har inte sålt i några större upplagor. 

 

En metalliceffekt på läder får man genom att applicera ett klarlackskikt med metallickeffekt på grundfärgen. Till BMW-läder är det ett matt skikt. Vanligast till billäder är pärlemo- eller silvereffekt. Till kläder, skor och väskor används även guld, brons och andra effekter. 

 

Läder med metalliceffekter slits på samma sätt som alla andra läder. P g a metalliceffekten får man dock gå till väga på ett lite annat sätt vid uppfräschningen av färgen och vid underhållet. Gör då så här: 

Vid nersmutsat läder ska lädret - beroende på hur smutsigt det är - rengöras med Leather Soap eller Lädertvål stark. Genom att göra detta undviker man att fixera smutsen på lädret med underhållsmedlet. Lädertvål stark används vid uppenbart mycket smutsiga läder och Leather Soap vid mindre smutsigt läder. Om smutsen dessutom har trängt ner i den djupa narven, använd dessutom läder-rengöringsborste. 

På grund av glansen rekommenderar vi att använda Elephant Leather Preserver till underhåll och konservering. Applicera sparsamt så får lädret ett smidigt grepp och skyddas på ett effektivt sätt. 

Typiska billädersslitage kan rengöras, repareras och underhållas med våra produkter. Speciellt förarsätet slits mycket i det området där man stiger in i bilen. Originalfärgen slits med tiden bort. 

 

Med läder-rengöringsbensin fettar man av de ställen som ska repareras. Detta gör man för att de produkter som sen ska appliceras ska fästa bättre. Leather Soap tar bort smuts, men tar ej bort alla tidigare applicerade oljor, vaxer eller silikoner som ingår i många underhållsprodukter. Sådana ämnen påverkar hållbarheten och fästförmågan hos Leather Fresh och Liquid Leather. 

 

De ställen som blivit "råa" av slitaget måste slipas med läder-slipplatta innan reparation. 

 

Torrsprickor och små repor kan fyllas upp med Liquid Leather. 

Ställen där färgen slitits bort och där det uppstått torrsprickor fräschas upp med Leather Fresh. På de ställen som har störst skillnad i färg, måste toningen appliceras flera gånger och torkas med hårtork mellan gångerna. P g a att toningen, tack vare bindemedlet, har en lätt fyllande effekt försvinner ytskador nästan helt. 

På grund av metalliceffekten måste två sorters Leather Fresh användas: grundfärgen och ett transparent skikt med metalliceffekt. Appliceringen av grundfärgen kan - enligt beskrivningen - göras med en svamp. Metalliceffekten däremot lämnar lätt torkspår om den appliceras på detta sätt. Det blir mycket bättre effekt om metalliceffekten appliceras med hjälp av en sprutpistol eller airbrush. 

Tyvärr kan man inte få exakt samma nyans och metalliceffekt som originalet. Däremot är resultatet en tydlig förbättring, men inte så perfekt som en uppfräschning av normala, enfärgade billäder. Alternativt kan alltid hela lädret färgas om av en fackman. Det blir då inte identiskt med originalet, men hela läderklädseln är i alla fall likadan. 

 

Jämför med vår Onlinelista om ert metallicläder är med på den. Om inte, behöver vi ett prov. Klipp ut en bit läder under sitsen eller bakom en klädsel. En tumnagelstor bit räcker. Ni kan också skicka oss ett nackstöd eller klädsel. Självklart får ni dessa tillbaka.  

 

Vid metallicfärger behövs det alltid två Leather Fresh. En med grundnyansen och en med metalliceffekten. 

 

Lederpflege
Den vanligaste metallic-effekten hos Porsche:  "pärlvit"
Lederpflege
En mörkgrå från Porsche med pärlemoeffekt. 
Lederpflege
"Bluemetallic" från Volvo

 

 

Lederpflege Lederpflege
Läder med metalliceffekt hos Porsche

 

 

Lederpflege Lederpflege
Lederpflege Lederpflege
Amerikabilar har ofta metallic-effekter.